Hvert år i marts måned sætter vi i Danmark fokus på vores alle sammens hjerter – nok det mest vitale og livgivende organ vi har. Måske fordi det på så mange måder også er tæt forbundet med både vores fysiske og emotionelle liv og sundhed. Pas derfor godt på dit hjerte livet igennem, så det hver dag kan slå stærkt for dig. Vi guider dig til hvordan lige her.

billede af stetoskop og hjerte

Hjertet har en helt særlig plads i – ja, hjertet, hos os mennesker. Det er som om, at vi altid har haft en fornemmelse af, at lige netop hjertet ikke bare er et organ som hvilket som helst andet. Ud over at slå op mod 100.000 gange i døgnet, og pumpe friskt iltet blod rundt i kroppen, så ved vi, at det også er tæt forbundet med vores sind, vores følelser og emotionelle tilstand. Vi siger, at vi bliver glade helt ind i hjertet, når noget endelig lykkedes, hjertet banker derudaf, når vi er nervøse eller lykkelige, og de fleste af os har sikkert også prøvet at få knust sit hjerte af en ulykkelig kærlighed. Heldigvis er hjertet stærkt, og det pumper videre trods hjertesorger eller slemme forskrækkelser. Desværre er det ikke usandsynligt, at mange af os med alderen vil stifte bekendtskab med en hjerte-kar-sygdom i den ene eller anden form. Enten selv eller hos en af vores nærmeste. I Danmark er hjerte-kar-sygdomme nemlig en af de helt store folke- og livsstilssygdomme. 

Nani Hjerte-kar tilskud til dit hjerte

En hjerte-sag i Danmark

Faktisk rammes mere end halvdelen af alle danskere over 55 år af en hjerte-kar-sygdom, og over en halv million danskere lever med en hjerte-kar-sydom i deres hverdag. Det betyder desværre også, at det er den næst mest hyppige dødsårsag herhjemme, og at hver fjerde dansker i dag dør af en hjerte-kar-sygdom[1]

Heldigvis er vi blevet meget bedre til at opspore og behandle hjerte-kar-sygdomme gennem årene, og det skal vi glæde os over. Men det allerbedste du kan gøre for dit hjerte, det er at tage dig kærligt af det i hverdagen. I langt de fleste tilfælde er hjerte-kar-sygdomme nemlig livsstilsrelateret, og der er derfor masser af ting du selv kan gøre for passe godt på dit hjerte og dit kredsløb.

Hvis dit hjerte kunne tale, ville det ønske sig mere af det her

En hjertevenlig livsstil
Billede af laksefilet. Godt for vores hjerte-kar-system.

Du har sikkert hørt det før, men også fra du er midt i livet, er en sund livsstil alfa og omega for en sund krop og derfor også et sundt hjerte og et velfungerende kredsløb. Overvægt, alkohol og rygning øger risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme markant, mens daglig motion (mindst 30 min. om dagen) og en hjertevenlig kost med meget grønt, fibre, masser fisk og begrænset animalsk fedt, mindsker den. 

Hjerteforeningen anbefaler, at vi alle spiser 350 g fisk om ugen, hvoraf 200 g bør være den fede slags – og hvis du er hjertepatient, bør det være 300 gram fed fisk om ugen. Fed fisk som sild, laks, makrel og hellefisk er nemlig rig på de essentielle omega-3 fedtsyrer, der bl.a. er bevist at kunne bidrage til at stabilisere hjerterytmen, sænke blodtrykket og dæmpe inflammation i blodkarrene, hvilket er med til at modvirke risikoen for åreforkalkning[2]. En livsstil med bevægelse og en fornuftig kost er derfor den bedste hjertemedicin du kan give dig selv. Men der er faktisk også en række naturlige ting, som dit hjerte vil være dig taknemmelig for.

Hjertet elsker Q10

Vores hjerte slår godt og vel hvert eneste sekund – og det kræver energi! Den energi skabes konstant i alle kroppens celler, og endnu mere præcist i de celleorganeller, der kaldes mitokondrier: Vores cellers kraftværk kan vi også kalde dem. For at mitrokondrierne skal kunne danne energi (ATP), kræver det bl.a. ilt og den rette næring. Og det er så her, at Q10 kommer ind i billedet. Q10 er nemlig et lille vitaminlignende stof, en antioxidant og faktisk et nødvendigt coenzym, i den komplekse reaktion, der konstant danner vores cellers energi. Og dermed potentialet til at vi kan gå, stå – og lade hjertet slå for fulde kraft. 

Vi danner selv Q10 i cellerne, men paradoksalt nok falder vores cellers evne til at danne det allerede fra 40-års alderen. Og hvad gør vi så? Vi kan ikke af naturlige veje få vores krop til at danne mere igen – men vi kan derimod give den et tilskud i form af aktivt Q10. Og netop aktiv er vores Q10 på den naturlige form ubiquinol, identisk med den vi selv danner i cellerne. Klar til brug i kroppen og i hjertet. 

Selen og gode antioxidanter

Selen er et lille spormineral og faktisk også en antioxidant! Og netop antioxidanter er vores hjerte-kar-system særligt taknemmelige for. Antioxidanterne kan nemlig bidrage til at beskytte vores celler mod oxidativ stress ved at neutralisere de frie radikaler, som er et biprodukt af kroppens egen stofskifteproduktion. Frie radikaler kan nemlig med tiden gøre skade på også hjertets cellemembraner og dermed dets evne til at gøre alt det, det er bedst til. Nemlig at pumpe blod, ilt og nærringsstoffer rundt i kroppen. 

Og særligt selen er der mange danskere, der ikke får nok af gennem den daglige kost. Danmark er nemlig et lav-selen område, formentlig fordi meget af vores landjord dyrkes så intensivt. Og når jorden er drænet for mineraler, indeholder vores fødevarer heller ikke så meget selen, som de gjorde engang. Du kan derfor supplere din kost med vores organiske gærselen på samme form som i vores mad. Så er du hver dag dækket ind på dit behov for selen.

Nani selen og Q10 til et sundt hjerte
billede af hvidløg til hjertet

Hjertekærlige urter fra naturens apotek

Foruden Q10 og selen findes der også urter fra naturen, som er hjertevenlige på hver sin måde. Hvidløget har i århundrede været brugt som et naturlægemiddel i bl.a. Kina, hvor det oprindeligt stammer fra. Dets indhold af stoffet allicin, er det vi typisk forbinder med hvidløgets skarpe duft og smag, men det er også fuld af gode egenskaber. Hvidløg bidrager bl.a. til blodkarsystemets funktion, herunder cirkulationen af blod i de små blodkar, ligesom det som Q10 og selen har antioxidativ virkning og støtter immunsystemet.

Bidrager til et normalt kredsløb, positivt livsssyn og en naturlig søvn ved at virke afslappende

Måske du allerede kender citronmelissen fra urtehaven? For dens friske duft og dens smukke grønne farve, der gør sig så godt i køkkenet. Men citronmelissen har også beroligende egenskaber, hvorfor den kan bidrage til optimal afslapning og dermed hjælpe dig til at opretholde en god søvn i din hverdag. Og søvnen er mere end vigtig for vores sundhed, og ikke mindst vores velvære og mentale tilstand i hverdagen. Er der noget, der sætter vores hjerte-kar-system på overarbejde er det nemlig stress og lange perioder uden ordentlig søvn. Citronmelissen er derfor også oplagt til dig, der vil understøtte dit velvære og dermed et sundt kredsløbssystem.

billede af ingefær

Ingefærroden har været kendt som et naturlægemiddel gennem århundrede, elsket for sine gode egenskaber. Ingefæren er en meget alsidig rod, og den kan anvendes som kosttilskud for bl.a. dens evner til at støtte immunsystemet, bidrage med energi og vitalitet i hverdagen, ligesom den kan bidrage til blodkarrenes sundhed, som hjælper med at opretholde et sundt hjerte.

Et holistisk og naturligt tilskud til dit hjerte og kredsløb

Hvis du har lyst til hver dag at give dit hjerte-kar-system lidt velfortjent opmærksomhed, så har vi i NANI forsøgt at gøre det så nemt for dig som muligt. Alle de ovenstående ingredienser har vi nemlig samlet til dig i et holistisk tilskud, nøje sammensat for at støtte et velfungerende hjerte-kar-system. På helt naturlig vis.

Vores kurpakke Hjerte-Kar indeholder netop både koncentrerede og standardiserede urteekstrakter af både hvidløg, ingefær, citronmelisse og tyttebær foruden vores aktive Q10 og organiske selen.

Alt det får du hver dag, pakket i praktiske dagsdoser til en måneds forbrug. Så bliver det ikke nemmere for dig at tage som en del af din daglige rutine. Derhjemme eller på farten. 

Kombiner evt. din Hjerte-Kar pakke med vores koldpressede fiskeolie fra Alaska Vildlaks Omega 3 for et dagligt indtag af de essentielle omega-3 fedtsyrer. Som kapsler eller i flydende form. 

Alt sammen for daglig og kærlig pleje af dit hjerte og kredsløb.

NANI er Nutrients ANature Intended

NANI tilskud til et sundt hjerte

NB: Vi har i sammensætningen af urter i vores Hjerte-Kar kurpakke kun valgt urter, der ikke interagerer med eventuel medicin.

[1] https://hjerteforeningen.dk/alt-om-dit-hjerte/noegletal/
[2] https://hjerteforeningen.dk/oversigt-over-naturlaegemidler/fiskeolie/