Vores kost og livsstil er de vigtigste værktøjer vi har til at opretholde et stærkt immunforsvar i det daglige. Men med hjælp fra naturen er der faktisk også en masse ekstra du kan gøre for at ruste din krop mod den kolde og mørke sæson. Få her vores bedste tips til med både kost, gode vaner og naturlige tilskud at forberede dit immunforsvar og din modstandskraft til efterår og vinter.

. styrk dit immunforsvar med hjælp fra naturen

Vores krop har brug for de rette næringsstoffer til at balancere sig selv, så den kan nedkæmpe de bakterier og vira, vi møder, hver eneste dag: Både fra de mennesker vi omgiver os med, fra vores fødevarer og fra de omgivelser vi bevæger os rundt i. En ensidig og mangelfuld kost uden de nødvendige næringsstoffer kan svække immunsystemet, ligesom nogle vigtige næringsstoffer faktisk kan være svære at få nok af gennem kosten. Tager du derfor fornuftige valg i din hverdag og supplerer med gode kvalitetstilskud, kan du give din krop og dit immunforsvar de bedste forudsætninger og byggesten til at yde sit ypperste, når det sættes allermest på prøve. 

Husk din frugt og grønt

Frugt og grønt er de bedste kilder til masser af vitaminer og mineraler! Nyd dine 600 g om dagen og glæd dig over, at du på den måde giver din krop et væld af forskellige vitaminer, mineraler, antioxidanter, flavonoider og meget mere, der alle støtter din krop og dit immunsystem. 

Hvis det i en travl hverdag alligevel kniber med altid at spise lige sundt og varieret, da kan en kvalitetsmultivitamin derfor være et rigtig godt tilskud at prioritere. Den kan dække dine basale behov, og dermed give din krop og dit immunsystem ressourcerne til at fungere optimalt. 

Vi anbefaler, at du vælger et fødevareidentisk og organisk tilskud med en højoptagelig og mild form. I NANI’s Multi Vitamin stammer alle vitaminer fra frugt og grønt, mens vores organiske mineraler er bundet ind kål og gærceller. En lille kapsel med mad, spækket med naturlige vitaminer og minealer. 

D-vitamin er dit immunforsvars batteri

mos med D3 til immunforsvaret

Mosplanten lav

D vitamin er et af de vigtigste vitaminer, når vi snakker immunforsvar. Mangel på D vitamin forringer nemlig immunfunktionen, da vores immunceller anvender D vitamin til at identificere bakterier og vira. Du kan derfor anse D vitamin som dit immunforsvars batteri. Så det er rigtig vigtigt at få nok D vitamin hele året rundt! Men desværre er det et af de vitaminer, som allerflest danskere er i underskud af. Det kan nemlig være svært at få nok gennem kosten, hvis ikke vi er meget opmærksomme. 

Vores krop danner selv D vitamin i huden om sommeren, når vi opholder os i solen. Men i Danmark er vinteren som bekendt lang. I de mørke måneder kan det derfor være en rigtig god ide at supplere kosten med et dagligt D vitamin tilskud for at bidrage til immunsystemets normale funktion. Vælg derfor gerne et højt optageligt og aktivt tilskud af D vitamin som NANI’s 100% vegetabilske D3, udvundet af mosplanter.

C vitamin er din personlige bodyguard

Den stærke antioxidant er en sand lille beskytter – din krops helt egen bodyguard! C vitamin beskytter nemlig dine celler mod oxidativ stress og bidrager til immunsystemets normale funktion.

For at sikre dit indtag af den smækre antioxidant, skal vi igen tilbage til frugt- og grøntriget. For den findes nemlig i særlig høj grad i alle de røde, gule og orange frugter og grøntsager. Desværre er C vitamin en lidt sart størrelse, og den ødelægges nemt, når vi koger, bager og steger vores mad. Sørg derfor for at prioritere masser frisk frugt og grønt i det daglige, eller tag et fødevareidentisk tilskud som NANI’s whole food Acerola C. Den består nemlig udelukkende af nænsomt, tørrede og pulveriserede acerola kirsebær, spækket med masser af den stærke antioxidant.

Plej din tarmflora – og dit immunforsvar!

Vidste du, at omkring 70% af vores immunforsvar sidder i tarmene? Vores tarme og vores fordøjelse har derfor enorm stor betydning for vores sundhed. Men dårlig kost, besværet fordøjelse, påvirkninger fra miljø- og sprøjtegifte og antibiotika kan alle skabe ubalance i tarmfloraen og dermed svække vores immunsystem. Det er derfor helt essentielt at have en sund tarmflora i balance, som kan udskille affaldsstoffer og modstå udefrakommende bakterier. 

Meget af vores immunforsvar sidder i tarmene

Probiotika, også kendt som mælkesyrebakterier, forekommer som en naturlig del af en sund tarmflora, og det er derfor en god ide kontinuerligt at tilføre din tarm de gode bakterier. De findes helt naturligt i fermenterede og syrnede fødevarer som kefir, kombucha og surkål, men vil du sikre dig et stabilt og dagligt indtag, så vil din tarm uden tvivl sætte pris på et tilskud!

NANI’s Præ+Probiotika indeholder hele syv bredspektrede mælkesyrebakteriestammer indkapslet i en særlig delayed release kapsel af plantefibre. Kapslen sikrer, at dine probiotika frigives med forsinkelse og først i tarmen, hvor de hører hjemme. NANI’s probiotika ligger desuden i en base af næringsrig præbiotika, der fungerer som en lille ’madpakke’ til de gode bakteriers opformering og overlevelse i tarmen. Så får du mest muligt ud af dit tilskud, og din tarm og dit immunsystem vil elske dig for det.

Støt din modstandskraft med naturens urter

solhat til immunforsvarer

Rød solhat

Også i urteriget findes et væld af planter, der kan støtte vores immunsystem og dermed vores modstandskraft. De særlige urter, også kendt som adaptogener, er kendt for både at kunne stimulere og regulere kropslige funktioner og processer, alt efter hvad kroppen har brug for. 

Astragel til immunsystemet

Astragel

De tre urter russisk rod, solhat og hindeagtig astragel tilhører alle denne gruppe, og de kan i de rette doser og koncentrationer støtte både den fysiske og mentale modstandskraft og støtte vores immunforsvar. Blomsten solhat er desuden en yndet urt mod en tør og øm hals, da den også har lindrende effekt på hals, svælg og stemmebånd, hvis du altså allerede er blevet syg. Et tilskud af disse urter kan derfor være oplagt at tage forebyggende i perioder, hvor dit immunsystem er særligt udsat.

russisk rod

Russisk rod

For at gøre det ekstra nemt for dig at tage et målrettet urtetilskud i de rigtige doser, da har vi i NANI udviklet vores holistiske kurpakke Immunsystem. Her er standardiserede og koncentrerede urteekstrakter af netop russisk rod, solhat og hindeagtig astragel pakket i praktiske dagsdoser til 30 dages forbrug. Hver sachet indeholder tre koncentrerede urtekapsler samt én kapsel af NANI’s Præ+Probiotika til den gode tarmflora.Så bliver det ikke nemmere hver dag at geare dit immunforsvar til den mørke og kolde sæson – på helt naturlig vis. 

Er uheldet ude? 

Nogle gange kan vi bare ikke komme uden om. Hvis du allerede er blevet ramt af vinterens store plageånder, så husk at tage dig godt af dig selv, så din krop får de bedste forhold.

Husk derfor at drikke rigeligt med vand for at balance din krop og sikre, at du ikke dehydrerer. Drik almindeligt postevand, urtete eller kogt vand med citron og ingefær, og drik gerne mindst to liter om dagen.

Sørg også for at sove alt du kan og husk at spise, selvom appetitten måske ikke er med dig. Din krop har brug for hvile og næring til at få dig på fode igen. Er du ikke sengeliggende, kan det også hjælpe at komme ud og gå en lille tur. Bare i et helt stille og roligt tempo. Frisk luft, lys og bevægelse vil være en kærlig gestus til din krop. 

Vi håber, at du kan bruge ovenstående råd til at booste og vedligeholde dit immunforsvar i det daglige.

NANI er Nutrients As Nature Intended