Surkål med fennikel - og inspirerende frugtvarianter 🍎
d. 28.09.2025

Surkål med fennikel - og inspirerende frugtvarianter 🍎

Glem det tyske køkken - surkål hører ikke kun til bratwürst! 🌭
Vi vil rigtigt gerne inspirere jer til at gøre surkål til en fast del af jeres måltider. Desuden vil vi også gerne inspirer jer til at lave flere forskellige frugtvariationer, som kun tilfører den ellers sunde surkål flere, skønne antioxidanter og næringsstoffer.

Sauerkraut er jo ikke en ukendt ting. Vi kender den fra det tyske køkken, hvor man får sauerkraut og karry wurst. Vi forbinder det med en lidt 70’er agtig spise. Men surkål er nemt, lækkert og en smart fermenteret go to. Opskriften vi deler er en basis opskrift, men vi har også en masse forslag til at give surkålen spændende nuancer med smagsgivende frugter!

 

Opskrift på hjemmelavet surkål

Ingredienser (basis)

1 hvidkål eller spidskål (ca. 1–1,2 kg)
20 g salt (2% af kålens vægt)
1–2 tsk fennikelfrø (stødt let i morter for mere aroma) 

Valgfrie krydderier:
1 fed hvidløg (finthakket)
½–1 tsk kommen eller korianderfrø 

 

Frugtvariationer (vælg én eller kombiner) 

🌹 Hyben (renset, uden kerner) – syrlig-sød og aromatisk
🍎
Æble (tern eller revet) – klassisk og mild sødme 
🍍
Ananas (små tern) – frisk, syrlig og tropisk note
🍐 Pære (tern) – sød og blød smag
🟣
Blommer (skiver) – giver dyb frugtighed og farve 

👉 Brug ca. 100–150 g frugt pr. kg kål, så fermenteringen forbliver i balance. 

 

Sådan gør du:

 

1️⃣ Klargør kålen. Fjern de yderste blade, gem et par hele. Snit kålen fint. Vej den og beregn 2% salt. 

2️⃣ Massér kålen. Kom kål, salt og fennikelfrø i en stor skål. Massér med hænderne, til kålen smider væske. Bland frugt og evt. andre krydderier i. 

3️⃣ Pak i glas. Pres kålen ned i et rent sylteglas, lidt ad gangen, så luftlommer undgås. Brug væsken fra skålen til at dække kål og frugt. Læg de hele kålblade øverst som “låg” og hold nede med en vægt. Brug noget tungt til at holde det hele under væsken, ellers kan der hurtigt gro mug på. 

4️⃣ Fermentering. Luk glasset (løst eller med gærlåg). Stil ved stuetemperatur i 5–10 dage. Smag løbende. Når syrligheden er tilpas, flyttes glasset på køl. 

 

Tips 

  • Fennikelfrø + æble = mild, frisk kraut. 

  • Fennikelfrø + hyben = syrlig, lidt blomsteragtig kraut. 

  • Fennikelfrø + ananas = frisk, eksotisk variant. 


Hvilken variation kunne du tænke dig at smage først? ⤵️


Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.