Surdejsrugbrød - en dansk klassiker med et moderne twist! 🍞
d. 25.09.2025

Surdejsrugbrød - en dansk klassiker med et moderne twist! 🍞

Intet frokostbord uden rugbrød! Vi elsker dog månedens tema, hvor vi har nørdet lidt fermentation og derfor vil vi gerne dele en opskrift med jer på surdejsrugbrød 😋 Et kernespækket brød med dybde fra malt og masser af næring til både krop og mave!

 

Surdejsrugbrød er ikke bare en dansk klassiker – det er også en gave til din fordøjelse. Rugbrødet er rigt på fibre og fuldkorn, som alt sammen kan støtte en sund tarmflora. 

I dagens blogindlæg får du en opskrift på Monika's surdejsrugbrød.

 

Opskrift på hjemmelavet surdejsrugbrød

Dag 1 – Forberedelse  

Bland i en stor skål: 

  • 1000 ml vand 

  • 2 spsk Maldon-salt 

  • ca. 300 g surdej 

  • 200 g hvedemel 

  • 375 g rugkerner 

  • 375 g rugmel 

 Rør det hele godt sammen, dæk til og lad stå til næste dag. 

 

Dag 2 – Hævning og blanding 

  • Gem ca. 3 spsk dej som ny surdej til næste bagning. 

  • Tilsæt til resten af dejen: 

  • 1 flaske mørk maltøl eller hvidtøl 

  • 200 g rugkerner (eller 5-kornsflager) 

  • 300 g solsikkekerner (evt. 250 g) 

  • 300 g hørfrø (evt. 250 g) 

  • 350 ml kærnemælk (stuetempereret, evt. 200 ml) 

  • 1–2 spsk maltsirup efter smag 

Rør godt igennem. Smør bageforme, fordel dejen, dæk til og lad hæve til næste dag. 

 

Dag 3 – Bagning 

  • Forvarm ovn til 200 °C (190 °C varmluft). 

  • Bag i ca. 1 t 15 min (eller ca. 65 min afhængig af ovn og form). 

  • Tag ud, pak i fugtigt viskestykke, og lad køle på rist. 

 

Du kan se frem til et saftigt, kernespækket rugbrød med dejlig maltsmag. 

Bager du dit eget rugbrød? ⤵️


Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort.