
Intet frokostbord uden rugbrød! Vi elsker dog månedens tema, hvor vi har nørdet lidt fermentation og derfor vil vi gerne dele en opskrift med jer på surdejsrugbrød 😋 Et kernespækket brød med dybde fra malt og masser af næring til både krop og mave!
Surdejsrugbrød er ikke bare en dansk klassiker – det er også en gave til din fordøjelse. Rugbrødet er rigt på fibre og fuldkorn, som alt sammen kan støtte en sund tarmflora.
I dagens blogindlæg får du en opskrift på Monika's surdejsrugbrød.
Opskrift på hjemmelavet surdejsrugbrød
Dag 1 – Forberedelse
Bland i en stor skål:
-
1000 ml vand
-
2 spsk Maldon-salt
-
ca. 300 g surdej
-
200 g hvedemel
-
375 g rugkerner
-
375 g rugmel
Rør det hele godt sammen, dæk til og lad stå til næste dag.
Dag 2 – Hævning og blanding
-
Gem ca. 3 spsk dej som ny surdej til næste bagning.
-
Tilsæt til resten af dejen:
-
1 flaske mørk maltøl eller hvidtøl
-
200 g rugkerner (eller 5-kornsflager)
-
300 g solsikkekerner (evt. 250 g)
-
300 g hørfrø (evt. 250 g)
-
350 ml kærnemælk (stuetempereret, evt. 200 ml)
-
1–2 spsk maltsirup efter smag
Rør godt igennem. Smør bageforme, fordel dejen, dæk til og lad hæve til næste dag.
Dag 3 – Bagning
-
Forvarm ovn til 200 °C (190 °C varmluft).
-
Bag i ca. 1 t 15 min (eller ca. 65 min afhængig af ovn og form).
-
Tag ud, pak i fugtigt viskestykke, og lad køle på rist.
Du kan se frem til et saftigt, kernespækket rugbrød med dejlig maltsmag.
Bager du dit eget rugbrød? ⤵️