Dette er ikke en opskrift på fire forskellige ciders, men faktisk blot én cider, fyldt med powerfull ingredienser. Fire Cider blev udviklet i slutningen af 1970'erne af den amerikanske urtelærer, Rosemary Gladstar, som underviste på California School of Herbal Studies, hvilket betyder, at opskriften er fyldt med vidunderlige urter, som er gode for maven.
En basis opskrift på Fire Cider 🔥
Gladstar skabte opskriften, som en varmende tonic baseret på æblecidereddike, hvidløg, ingefær, peberrod, chili og honning. Vi hæfter os meget ved indholdet af ingefær, da vi gerne vil introducere jer til spændende opskrifter med den fordøjelsesstøttende urt, nemlig ingefæren.
Gladstar underviste masser af herbalister i opskriften og opfordrede dem også til at tilpasse og videreudvikle på den, hvilket er grunden til at der faktisk findes utallige varianter! Fire Cider trækker altså på den amerikanske folk herbalism, der kombinerer:
- europæiske traditioner (eddikeudtræk, hvidløg, krydderurter)
- indfødte nordamerikanske plantetraditioner
- moderne urtemedicin
Opskrift på Classic Fire Cider
Denne opskrift, som vi deler med jer, er basisopskriften, som du altid kan lege med og tilføje dit helt eget twist på. Vær lige opmærksom på, at trækketiden er 3-4 uger, men sådanne en opskrift laver ca. 1 liter urtetonic.
Ingredienser du skal bruge til basis opskriften
Basen:
- 700–800 ml rå, ufiltreret æblecidereddike (med “mother”)
- 1 stort tomt glas (1 liter) med tætsluttende låg
Krydderier & rødder:
- 1 stort løg, groft hakket
- 6–8 fed hvidløg, knuste
- 100–150 g frisk ingefær, i skiver
- 100–150 g frisk peberrod, i skiver eller revet
- 1–2 chili (fx jalapeño eller habanero), i skiver
- 1 citron, økologisk, i skiver
- 1 appelsin, økologisk, i skiver (valgfrit, men meget klassisk)
- 1 lille håndfuld rosmarin eller timian (frisk)
- 1 spsk sort peberkorn
Efter udtrækning:
- Honning efter smag (gerne mellem 2–6 spsk)

Sådan gør du 🧾:
- Forbered glasset: Fyld alle friske ingredienser i dit glas. Pak det tæt, men uden at mase det for meget.
- Hæld eddiken over: Sørg for, at alt er dækket fuldstændigt af med eddike (vigtigt for holdbarheden).
- Luk glasset tæt: Brug gerne et glas med syrefast låg eller læg bagepapir mellem låg og glasset.
- Trækning:
- Stil glasset mørkt ved stuetemperatur.
- Ryst eller vend glasset 1 gang om dagen.
- Lad stå 3–4 uger.
- Si blandingen: Når smagen er kraftig, peberrodskarp og balanceret, så sies den igennem et fint net eller stof.
- Sødning: Tilsæt honning lidt efter lidt, indtil balancen er perfekt for dig.
- Opbevaring: Hæld på flaske; holder i måneder på køl.
Sådan bruger du Fire Cider 🍺:
- 1-2 spsk rent, som “shot”.
- Bland med varmt vand, som tonic.
- Brug som marinade, i dressing eller i drinks.
- Bland med sodavand og lidt æblemost for en frisk mocktail.
Fire against fire! 🔥🫚
Vi har et ekstra tip, lige som fra vores ingefærsodavand, hvor du kan gøre drikken mere potent ved at røre vores Ingefærkapsel i et shot Fire Cider.
Tror du, at dine smagsløg kan klare det? 😉
Hvilke krydderier kunne du finde på at tilføje denne basis Fire Cider opskrift? ⤵️
