
Sommeren har sin lethed og lys over sig, hvor man er mere tilbøjelig til at gribe øjeblikket og sige ”ja tak” til flere oplevelser, nye kulinariske oplevelser og flere is 🍦😉
Efteråret banker dog for alvor på til september, hvor roligere rytmer, kortere dage og et skift i tempo melder sin ankomst. Det er en overgang, som mange af os mærker efter nogle uger tilbage på kontoret – både i krop og sind. Vi rydder lidt op på skrivebordet, gør status for resten af året, har sat nye gode vaner i spil til hverdag, men vi fornemmer måske også, at maven trænger til noget omsorg efter en sommer med cocktails, lange nætter og uregelmæssige måltider.
Dagens blogindlæg er din guide til, hvordan du finder tarmroen tilbage og får din mave i balance igen. Til efteråret ændrer vores kostvaner sig nemlig en hel del – fra sommerens lette retter fyldt med frisk grønt og frugt, til de lidt tungere og varme retter, som nærer krop og sjæl.
Hvad er tarmro?
Måske ikke officielt en del af den danske ordbog, men et ord, som er enkelt og som de fleste forstår i daglig tale. Med alderen oplever flere små gener i forbindelse med tarmen og maven. Nogle udvikler en intolerance for gluten, laktose eller natskyggefamilien, andre oplever lidt sjældnere besøg på toilettet, nogle måske lidt oftere. Fuldkommen tarmro er faktisk en sjældenhed, derfor vil vi med månedens tema gerne belyse hvad du kan gøre for at få maven lidt mere i balance, og forhåbentlig genvinde en ro i fordøjelsen, som gør hverdagen nemmere.
”Tarmro” handler ikke kun om en velfungerende og regelmæssig fordøjelse, men også om den indre balance, som skabes, når maven og tarmen er i balance sammen. Det handler om at gøre maven glad efter et måltid, så vi ikke oplever oppustethed, ubehag, træg mave og andre gener forbundet med tarmkanalen.
Måske du allerede hoppede med på surdejs-bølgen? 🍞😉
Hos Nani vil vi i september måned inspirere jer til at vise omsorg for maven og tarmen – det er trods alt her, at vores krop for sin næring fra og dermed næringsstoffer, energi og velvære.
For at hjælpe dig godt på vej, vil vi dele inspiration til små rutiner og opskrifter, der støtter dig på din rejse til mere tarmro i hverdagen.
Intolerancer – at vinke farvel til en hel madgruppe 🍅
Nogle fordøjelsesgener kan man ikke spise sig fra eller leve sig ud af – intolerancer kan opstå i løbet af livet og nogle gange afbalanceres, mens andre kræver mere opmærksomhed. Det siger lidt sig selv, at hvis man pludselig ikke kan tåle det ultra-forarbejdede hvedebrød tømt for hver en fiber og fyldt med sukker, at man nok med fordel kan skifte det ud til surdejsbrød, som også er på hvede, men hvor hveden i sig selv ikke er synderen. Gluten, som har fået et meget grimt ry, men som faktisk blot er et protein (altså et makronæringsstof, som normalvis prises) er dog en hel anden historie. Kroppen kan nemlig udvikle glutenallergi (cøliaki), altså en autoimmun reaktion på glutenproteinet. Vores kroppe er meget komplekse og allergier kan dukke op i løbet af kort tid, men også efter mange års kostvaner. Pludselig kan man opleve laktose-, gluten-, nødde- og natskyggeintolerance, og hvad gør man så?
Man søger hjælp hos læge og diætister! For symptomerne kan være alt fra oppustethed, mavesmerter, diarré, træthed, m.m., og så kan du gøre noget så meget med meditation, nye kostvaner og mere bevægelse, men ikke løbe fra manglende tarmro.
Det kan være fristende at gætte sig frem, men her er det vigtigt at understrege, at du altid bør opsøge professionel hjælp, hvis du har mistanke om en intolerance. En læge eller specialist kan hjælpe med at finde årsagen gennem test og samtale – og guide dig til de rette tilpasninger, så du stadig får dækket kroppens behov.
For intolerancer handler ikke kun om at undgå bestemte fødevarer, men også om at finde nye måder at støtte fordøjelsen på og sikre, at kroppen stadig får de nødvendige næringsstoffer til at trives. En ting går dog lidt igen, når der er tale om milde intolerancer. Nej, maven føles ikke ernæringsmæssigt ”glad” for det hvide toastbrød, men den har det faktisk ganske godt efter en skive hjemmebagt surdejsbrød. Hvorfor? Fermentation!
Fermentation – når naturen selv står for at skabe magien 🪄
Noget helt magisk sker under fermentationsprocesserne. Normalvis forbinder vi svamp og bakterier med noget dårligt, men de er faktisk helt fantastiske og vigtige for at ”verden kører rundt”. Bare på din hud har du en masse godartede svampetyper og bakterier, som holder dig rask og som holder de ondartede mikroorganismer væk 🙅️
Fermentation er en proces, hvor mikroorganismer nedbryder og omdanner kulhydrater, og som ”åbner” op for en masse nye næringsstoffer. Derfor kan mange tåle surdejsbrød, da sukkeret og stivelsen er blevet nedbrudt på forhånd.
Det er bakterier, svamp og enzymer, som skaber denne magi.
Bakterier, fx Lactobacillus, omdanner sukker til mælkesyre og forvandler kål til surkål, mælk til yoghurt og som giver den koreanske kimchi sin fantastiske syrlige og prikkende smag.
Svamp, specifikt gærsvamp (Saccharomyces cerevisiae), omdanner sukker til alkohol og kuldioxid, og er magikeren bag øl, vin og hævet brød.
Enzymer produceres af mikroorganismer og hjælper med at nedbryde molekyler, såsom stivelse og protein.
💡 Vidste du, at din fordøjelse også producerer enzymer, som er ansvarlige for at nedbryde den mad du indtager, til mindre enheder?
Enzymerne anvendes fx under soya- og misofermentering, hvor proteinerne nedbrydes til aminosyrer og giver den fantastiske umamirige smag!
🔔 Vidste du, at vi hos Nani ofte anvender råvarer, som fermenteres inden de anvendes i vores tilskud?
Fermenteret mad er derfor som regel nemmere for os at tåle og kan være en fantastisk ting at inkorporere i vores kostvaner.
Surdejsbrød, surkål og yoghurt, dem kender du nok til, men du burde også stifte bekendtskab med den koreanske kimchi (stærk og smagfuld napakål), kefir (mælkedrik fermenteret med bakterier og gær), kombucha (te fermenteret med SCOBY) og saltlage fermenteret agurker! For nej, de klassiske pickles vi kender fra supermarkedet, som er i eddikelage, tæller ikke! Saltlage pickles fermenteres nemlig med laktobaciller (mælkesyrebakterier), som nedbryder sukkerstofferne og producerer mælkesyre.
Noget du bare MÅ smage, er tepache!
Tepache er en fermenteret ananasdrik, som smager helt fantastisk! Den indeholder nemlig den søde ananas, friske ingefær og krydrede kanel 😋
Vær dog OBS på, at tepache indeholder en naturlig alkoholprocent på 2-3%!
Og du kan godt glæde dig, for de kommende uger i september måned deler vi hos Nani ud af flere lækre opskrifter "brygget" i vores eget køkken!
Se frem til en opskrift på kombucha, surdejsrugbrød og lækre smoothies!
Tilbage til blogindlæggets kerne 📝
Hvad bør du så være opmærksom på, når det kommer til tarmro?
Ét, være OBS på eventuelle intolerancer.
To, livsstilsændringer kan også sætte gang i fordøjelsen eller endda gøre den træg.
Tre, husk at det tager tid at tilvænne maven og fordøjelsen til flere fibre eller fermenteret mad.
Fire, sindsro påvirker også tarmro.
Fem, har du overvejet at søge hjælp fra kosttilskud? 😉
Vores Nani Blend FORDØJELSE ligger lige til højrebenet, men du kunne også støtte fordøjelsen med det lille vidunder, Ingefær. Vidste du dog, at calcium også bidrager til en sund fordøjelse?
FORDØJELSE indeholder 4 urter, som hver især bidrager til fordøjelsen, men som også er nøje udvalgte ift. hinanden for at støtte hinandens effekt og komme hele mave-tarm-kanalen til gode.
🌱 Artiskok understøtter lever- og galdefunktionen.
🌼 Kamille afhjælper ubehag, såsom luft i maven og opstød.
🫚 Ingefær hjælper med at understøtte fordøjelsen.
🪵 Rød elmebark indeholder planteslim, der støtter slimhinderne og beroliger fordøjelsessystemet.
Ingefær kan hjælpe med at understøtte fordøjelsen og så er det bare en favorit af en årsag. Ingefær bidrager nemlig til
🫚 at understøtte fordøjelsen.
🫚 øge vitalitet og energi.
🫚 at opretholdelse af normale blodkar og herigennem et sundt hjerte.
Hvorfor calcium? Du tænker nok på knoglesundhed, så snart du hører om kalktilskud, men vidste du, at calcium bidrager til mange flere ting?
Calcium bidrager desuden til
💡 et normalt energistofskifte, men desuden også til
💡 fordøjelsesenzymernes normale funktion!
Nu er vi lidt bundet på hænder og fødder i forhold til mælkesyrebakterier, men vi tør godt sige, at vores tarmsystem er fyldt med et væld af forskellige stammer og understammer. Derfor finder du selvfølgelig i Nani universet mælkesyrebakterier.
Vores bredspektrede Præ+Probiotika, som indeholder 7 nøje udvalgte stammer, der alle er en naturlig del af vores tarmflora, samt vores Mælkesyrebakterier i frugtbidder, som indeholder én videnskabeligt veldokumenteret og patenteret stamme, nemlig Bacillus subtilis DE111®.
Bliv inspireret til mere 🍶
Du kan se frem til en masse lækre opskrifter i september måned på Nani bloggen, så husk at tjekke regelmæssigt ind!
Allerede nu kan du faktisk lave et power at et ingefærshot ved at klikke her!